Mely alkatrészeket érdemes készletben rendelni?

Minden gépjármű több száz kisebb-nagyobb méretű alkatrészből épül fel, melyek az autó használata során folyamatosan komoly terhelésnek vannak kitéve, illetve az idő vasfoga is hatással van rájuk. A biztonságos közlekedés érdekében elengedhetetlen ezeket idővel cserélni. Bizonyos alkatrészek akár önállóan is cserélhetők, míg másokat célszerű a hozzá tartozó összes elemmel együtt megújítani.

A készletben cserélendő alkatrészek kapcsán ide kattintva érhet el bővebb információkat! A gyártó minden alkatrész kapcsán megadja az előre meghatározott csereperiódust. Ha ezt eléri az adott alkatrész, akkor annak megfelelő működése nem garantálható, ezért még a megadott időpont előtt célszerű felújítani vagy lecserélni. Baleset, sérülés vagy az agresszív vezetési stílus következtében akár idő előtt is sor kerülhet a cserére. Ekkor jellemzően dönthetünk, hogy csak az adott alkatrészt cseréljük ki vagy az összes hozzátartozót is. Bizonyos esetekben viszont nincs értelme mérlegelni, mivel biztonsági szempontból akkor járunk jól, ha minden elemet kicserélünk.

A gépjármű műszaki állapotát tekintve rendkívül fontos, hogy a fékek minden esetben kiválóan működjenek, vagyis a féktárcsa vagy fékbetét cseréje sosem történhet önállóan, ezeket mindig párban kell rendelni. A kuplung meghibásodása esetén a kuplung szerkezetet, a kinyomó csapágyat és a kuplung tárcsát együttesen kell kicserélni. A vezérműszíj csere esetén nem csak a szíjat, hanem a görgőket is ki kell cserélni, habár sokan utóbbiról elfeledkeznek vagy nem tartják fontosnak. Az autó „foltozgatása” helyett érdemes inkább egész szettet cserélni, így nem kell attól tartani, hogy a cserét követően újabb alkatrészek adják meg magukat. Hosszú távon az egyszeri kiadás sokkal inkább megéri.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük