Milyen típusú radiátorokat különböztetünk meg?

Akár a fűtési rendszer megtervezéséről van szó, akár leszeretnénk cserélni a radiátorokat, számos szempontot szem előtt kell tartanunk annak érdekében, hogy jó döntést hozzunk. Ehhez nem árt tudni, hogy milyen alternatívák közül tudunk választani.

Radiátor választás során természetesen a szín és a forma is számít, azonban nem ezek a legfontosabb kritériumok. A fűtési rendszerünkhöz tökéletesen passzoló radiátor megtalálása rendkívül nehéz feladat, de minél több információval rendelkezünk a témában, annál nagyobb eséllyel hozunk jó döntést. Az öntöttvas radiátorok nagydarab, mondhatni otromba berendezések, melyeknek elképesztő súlya van, de cserébe csak nagyon nehezen sérülnek és nagy mennyiségű víz fér el bennük. A magas hőmérséklet és a nagy nyomás sem jelent problémát ennél a típusnál. Rossz tulajdonsága valójában nincs is, kivéve, ha cserére kerül a sor és pár emeletet cipelnünk kell, mert akkor biztosan megérezzük a súlyát. Az említett típusnál sokkal könnyebb és esztétikusabb az alumíniumból készült verzió. Jellemzően tagosítható ez a típus, vagyis a tetszőleges fűtőteljesítménnyel és méretben kapható.

A legnagyobb hátrányuk, hogy sokszor problémás a fűtési rendszerbe való intergálásuk, mert ha például rézvezetékek is vannak a rendszerben, akkor elektrokémiai reakciók léphetnek fel, ami miatt a fűtőtest kilyukad és hamar tönkremegy. A legelterjedtebb típus az acéllemezből készült fűtőtest. Egyszerű szerelni, igazán esztétikus és kedvező áron kapható. Egy baj van vele, hogy a korrózióra nagyon érzékeny ez az anyag, mely ráadásul vékony, így nagyon könnyen kilyukadhat. Mindenképp érdemes mérlegelni az előnyöket és hátrányokat, hogy sikerüljön azt a típust kiválasztani, mely a legmegfelelőbb lesz családunk számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük