Mit kell tudni a rövidzárlat kapcsán?

A rövidzárlat egészen pontosan azt jelenti, hogy az áramkör két pontja között csak kismértékű az ellenállás. Gyakorlatilag egy elektromos jelenség. A zárlat következtében megszakad az áramszolgáltatás és szétkapcsol az automata biztosíték.

A rövidzárlat kapcsán itt olvashat bővebb információkat! Rövidzárlat esetén az alacsony átmeneti ellenállás miatt zárlati áram indul meg, ami nagyságrendekkel nagyobb az optimális üzemi áramfelvételnél. A túláram komoly problémákat okozhat, ugyanis túlmelegednek a vezetők, a keletkezett hő miatt pedig könnyen megolvadhat a szigetelésük. Rosszabb esetben akár ki is gyulladhatnak a gyúlékony anyagok, melyek akár lakástűzhöz is vezethetnek. Éppen ezért nagyon fontos a rövidzárlatra is felkészülni. Ennek egyik kiváló módja a biztosítóberendezések alkalmazása. A szakember ebben sokat tud segíteni, illetve rendszeresen ellenőriztetni kell az elektromos berendezéseket. Ezt jobb szakemberre bízni, mivel a hozzá nem értők akár áramütést is szenvedhetnek.

Azokat a készülékeket, amelyek szikráznak, füstölnek vagy túl vannak melegedve, jobb hagyni, ezeket semmi esetre sem szabad használni. Ha az elektromos berendezésekkel, bármilyen árammal kapcsolatos dologgal probléma van, akkor mindenképp szakember segítségét kell kérni. Ma már számos cikk és videó található az interneten az elektromos berendezések kapcsán, azonban e nem azt jelenti, hogy ezek alapján bárki neki eshet az elektromos vezetékeknek vagy berendezéseknek. A rövidzárlat elkerülése érdekében nagyon fontos az elővigyázatosság, illetve az elektromos készülékek rendeltetésszerű használata. Ha bármi hibát tapasztal, akkor azt javasoljuk, hogy kérje egy megbízható szakember segítségét, aki szakszerűen javítja ki a hibát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük