Országok, melyek büntetik az autós kamerák használatát

Sajnos az utakon egyáltalán nem ritkák a szabálytalanságok, veszélyes manőverek, valamint az ezekből kifolyólag bekövetkező balesetek. Ezeket gyakran nem egyszerű tisztázni, hiszen mindenki a maga igazát bizonygatja. Ha az esetet a fedélzeti kamera is rögzítette, akkor nincs kérdés, egyértelmű, hogy mi történt.

Azokról, az országokról, melyekben büntetik azautós kamera alkalmazását, ezen a linken tudhat meg bővebb információkat! Magyarországon semmiféle jogszabály nem vonatkozik az autóban történő felvétel készítésre, ezért gond nélkül lehet használni ezeket az eszközöket. Néhány dologra viszont mindenképp oda kell figyelni. Például arra, hogy a kamera nem zavarhatja a sofőrt a vezetésben. Éppen ezért a kézben tartott kamera szóba sem jöhet, illetve a szélvédőre is úgy kell elhelyezni, hogy ne akadályozza a kilátást. A legjobb hely, talán a visszapillantó tükör. Vitás helyzetekben is fel lehet használni a felvételeket, azonban a személyiségi jogokat szem előtt kell tartani. Ugyanakkor nem minden ország ennyire megengedő, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy mely országok tiltják az autós kamera használatot. Európa országai különféleképpen állnak a kamerákhoz, azonban a többségnek az a fontos, hogy a kamera ne zavarja a sofőrt. Bizonyos esetekben pedig a felvételeket is elfogadják.

Ha a sofőrt zavarja a kamera a vezetésben, akkor viszont komoly pénzbüntetésre lehet számítani. Sőt, baleset esetén még rosszabb helyzetbe is lehet kerülni. A személyiségi jogokat pedig a legtöbb országban még komolyabban veszik, mint nálunk. Portugáliában és Luxemburgban viszont nem szeretik a felvétel készítőket, ezért jobb leszerelni a kamerát. Állítólag előbbiben már a kamera birtoklásáért is járhat a büntetés. Ezzel ellenben Oroszországban a hatóságok még bíztatják is az autósokat, hogy szereljenek fel fedélzeti kamerát, mert megkönnyíti a vitás helyzetek tisztázását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük